YKB

YKB 

Yrkeskompetensbeviset

Giltighet och Förnyelse
Efter ett godkänt prov erhåller föraren ett YKB som är giltigt i fem år. För att förnya sitt YKB krävs en återkommande fortbildning.


Utbildningar i YKB
Vi erbjuder YKB-utbildningar både som öppna kurser och som företagskurser. Målet med våra utbildningar är att ge ett mervärde för både chauffören och åkeriet. Kurserna är ofta skräddarsydda för åkerier och lastbilscentraler för att passa deras specifika behov.


Företagskurser
Vi skräddarsyr YKB-utbildningen för företag. Om ni vill genomföra utbildningen i egna lokaler, vänligen kontakta oss för mer information och offert.


Öppna Kurser
Våra öppna YKB-kurser hålls i Ljungby. Kurspriserna inkluderar fika, lunch och lokalhyra. Är ni intresserade av en företagskurs eller en öppenkurs, hör gärna av er för en offert.


Erfarna Instruktörer
Våra instruktörer är erfarna och har utbildat chaufförer i många år. Vi följer Tyas utbildningskoncept, vilket garanterar en hög kvalitetsstandard. Vår YKB-kurs erbjuds till ett bra pris för både företag och privatpersoner.

Kursinnehåll

Delkurs 1 – Sparsam körning
Målet med denna delkurs är att deltagaren, efter genomförd kurs, ska kunna optimera bränsleförbrukningen och utveckla ett säkert samt miljövänligt körsätt.
Innehåll: Den bakomliggande tekniken, energiflödet från bränsletank till hjul samt förarens möjlighet att påverka bränsleförbrukningen.


Delkurs 2 – Godstransporter
Målet med denna delkurs är att deltagaren ska få kunskap om de regler som gäller för lastning, lossning, lastsäkring och förstå de villkor som gäller för lagliga transporter.
Innehåll: Hjälpmedel vid lastning och lossning, lastsäkring, samt regler för laglig last.


Delkurs 3 – Lagar och bestämmelser
Målet med denna delkurs är att deltagaren, efter genomförd kurs, ska ha en god förståelse för regler kring arbetstider, färdskrivare och bestämmelser för gods och transporter.
Innehåll: Kör- och vilotider både i och utanför Sverige, kontroll av fordon och last, regler för yrkesmässig trafik samt farligt gods.


Delkurs 4 – Ergonomi och hälsa
Målet med kursen är att deltagaren, efter genomförd kurs, bättre ska kunna förebygga fysiska risker och vara medveten om sin fysiska och psykiska förmåga.
Innehåll:Stress, sömn, kost, droger, ergonomi, samt hantering av hot och våld.


Delkurs 5 – Trafiksäkerhet och kundfokus
Målet med denna kurs är att deltagaren, efter genomförd kurs, ska kunna genomföra transporter på ett tryggt och säkert sätt samt vara medveten om riskerna i trafiken. Kursen syftar även till att öka medvetenheten om den egna yrkesrollen och vikten av bemötande och kundfokus.
Innehåll: Trafiksäkerhet, brand, första hjälpen (HLR), förarens uppträdande, yrkesrollen samt kundfokus.

Undantag från YKB-kravet

Undantagen gäller vid körning med fordon som:

  • Kräver behörighet C, CE, D eller DE och vars högsta tillåtna hastighet inte överstiger 45 km/h.

  • Används av eller står under kontroll av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, räddningstjänsten eller polisen.

  • Provas eller förflyttas på väg i samband med tekniskt utvecklingsarbete, reparation eller underhåll.

  • Är nya eller ombyggda och ännu inte tagits i drift för transportverksamhet.

  • Används i nödsituationer eller för räddningsinsatser.

  • Används vid övningskörning enligt gällande regler för körkort eller körträning för yrkeskompetensbevis enligt denna lag.

  • Används för icke-kommersiell persontransport eller för godstransport för privat bruk.

  • Används för att transportera material och utrustning som föraren ska använda i sitt arbete, under förutsättning att körningen inte är förarens huvudsakliga sysselsättning.

unsplash